Ayhan Yüksel
Ayhan Yüksel
sunkur28@gmail.com
GİRESUN’UN DEĞERLERİNDEN: SARIALEMDARZÂDE AHMED FÂİK EFENDİ (1852-1914)
  • 0
  • 445
  • 03 Aralık 2023 Pazar
  • +
  • -

            Giresun kazası eşrafından ve tüccarlarından Ahmed Fâik Efendi, 1852 yılında Hacı Hüseyin Mahallesi’nde doğdu. Babası servet ve hayrat sahibi Hacı Mittad Câmisi banisi Sarıalemdarzâde Hacı İsmail Ağa Kaptan (1808-1910), annesi Çınarlar Câmisinin inşaatını tamamlatan Tacağlizâde ailesinden Afife Hanım’dır. Sıbyan mektebinden sonra özel hocalardan ders gördü. Babasının suvar olduğu gemilerle fındık ihracatı ve dışarıdan şeker gibi tüketim maddeleri ve Marsilya kiremiti gibi inşaat malzemeleri ithali ile uğraştı. Bu sayede büyük servet sahibi oldu. Bu birikimini Giresun ve İstanbul’da mülk alımı ve bina yapımı ile değerlendirdi. Giresun’da kiraya verdiği Osmanlı Bankası ve Rüsûmat dairesi olan binalar, Osman Ağa Meydanı’ndaki İstanbul Oteli ve Çarşı içinde Taş Mağazası, Köprülü Han ve Katırcı Han, Yeniyol ve Kapu Kahve’deki hamamlar, fındık bahçeleri; İstanbul’da Küçükköy Paşa Çayırı ve Köy Üstü mevkiinde çiftlik arazisi, Kurtuluş’ta inşaatı 1911’de biten Sarıalemdarzâde Apartmanı sahip olduğu gayrimenkuller arasındadır. Giresun’un sosyal ve ekonomik hayatında önde gelenlerinden oldu. 1890’da hükümet konağının yapımına katkıda bulunduğu gibi 1894’te para darlığı çeken Trabzon’daki valiye borç para verdi, Sokakbaşı’ndaki Rum mektebinin yapılmasına maddî katkıda bulundu. Soğuksu’da kendi mülkü olan arsaya 1913 yılında tamamlanan bir rüşdiye mektebi inşa ettirdiği gibi Debboy’da ve Gedikkaya’da yeni yapılmakta olan askeri kışlanın yerini bağışladı. Sosyal hayatta meclis-i idare, Hürriyet ve İtilaf, İttihat ve Terakki üyesi, vakıf mütevellisi olarak bulundu. 1912’de Hürriyet ve İtilaf Fırkası’ndan aday olarak genel seçimlere katıldı.

1911 yılındaki Katolik Arnavut Malisorlerin İsyanı’nı bastırmak için gittikleri Arnavutluk’tan dönen Giresun Redif Taburu efradına ve zabıtaya kışlada verilen büyük ziyafetin masrafını üstlendiği gibi 1912’de Balkan Harbine gönüllü katılan Feridunzâde Osman Ağa’ya ihtiyacı olan arkadaşlarına verilmek üzere 200 lira bağışladı ve satın aldığı 12 mavzer teslim etti. Ramazan ayında kapısı herkese açık oldu ve muhtaç durumda olanlara sahip çıkan birisi olarak tanındı. Hükümet konağının yapımında yardımda bulunduğu ve asker sevkiyatında ve yol yapımında gayret ve vefa gösterdiği, vilayete borç para verdiği için rütbe-i sâlisa ile taltif edildi. Hükümete yönelik işlerde hizmetleri devam ettiği için saniye rütbesi birinciye terfi edildi, ayrıca maarif nişânı îtâ kılındı.

Ahmed Fâik Efendi, Sarıalemdarzâde İzzet Kaptan’ın kızı Miyese Hanım, Larçınzâde Ali Bey-Naile Hanım’ın kızı Sıdıka Hanım (1867-1935) ve İstanbul’dan Camcıbaşızâde Hakkı Efendi’nin kızı Hatice Firdevs Hanım (1875-1927) olmak üzere üç evlilik yaptı. Miyese ve Sıdıka Hanımlardan çocukları olmadı. Hatice Firdevs Hanım’dan Halide Râife [Baraz] Hanım (1895-1983) ve İsmail Sadık Efendi (1896-1948) isimli iki çocuğu oldu. 23 Nisan 1914’te İstanbul’da vefat etti ve Eyüp Sultan Mezarlığı’nda defnedildi (Ayhan Yüksel, Giresunlu Sarıalemdaroğulları: Bir Aile Tarihi, Serander Yayınevi, İstanbul 2023, s. 78 vd.).

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM