Sokak Ekonomisti’nin Butik Mağazaları

Sokak Ekonomisti’nin Butik Mağazaları

Giresun Üniversitesi Dr. Öğretim üyesi Osman Sirkeci’nin başlattığı ve Dr. Öğretim üyesi Merve Yıldırım ile yürüttükleri Sokak Ekonomisi Projesi kapsamında; Sokak Ekonomisti’nin butik mağazaları çalışmasında Tasarımcı Dr. Merve Yıldırım’ın sokak satıcıları için tasarladığı özgün kullanışlı satış stantlarını Giresun Gazi Caddesi’nde görücüye çıkartıyor. Merve Yıldırım bu konuyla ilgili şunları söyledi:

“Son 20 yılda sokak ekonomisi ve onun aktörleri işportacıların ve benzerlerinin küreselleşen dünyanın ayrılmaz, inkâr edilemez özgün bir parçası haline gelmiş olduğunu göz ardı edemeyiz. Bu çerçevede başta Amerika ve Hindistan olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sokakta sürdürülen faaliyetlerinde korunması ve teşvik edilmesi, hizmet ve ürün kalitesinin yükseltilmesi yönünde politikalar ve önlemlere dair çalışmalar görülmektedir. Bu sektörlerde faaliyet yürüten bireylerin eğitim ihtiyaçlarının giderilmesi, onların sosyal güvenlik sorunlarının çözülmesi yönünde çeşitli projelerin yürütülmekte olduğu bilinmektedir.

EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

Ülkemizde de Sokak Ekonomistleri olarak adlandırdığımız seyyar satıcıları, ülkelerin ekonomilerinin lokomotifi olarak görüyoruz. Aynı zamanda sokak ekonomisinin bir diğer özelliği de kitlelerin ulaşabildiği, uygun fiyatlı ürün ve hizmetleri sunması. Dolayısıyla yüksek fiyatlar, büyük kar marjları yok. İnsanlar tükettikçe, bu sistemi de büyütüyor; çünkü insanlar beslenmek zorunda, giyinmek zorunda. Dolayısıyla sokak ekonomisi, küresel iniş çıkışlardan doğrudan etkilenmiyor.

Dünyanın giderek kültürel bir çoraklaşmaya maruz kaldığı şu dönemde, ancak geçmişten gelen bir medeniyet birikimi ve geleceğe ilişkin bir medeniyet tasavvuru olan toplumlar özgünlüklerini koruyabilirler. Bunu başaramayanlar ise milyarları bulan insan toplulukları arasında kaybolup gideceklerdir. Biz hem kadim bir medeniyet birikimine sahip, hem de güçlü medeniyet tasavvurumuzu hala kaybetmemiş bir milletiz. Medeniyetimizin devamı için teknolojinin imkânlarını kullanmalıyız. Dolayısıyla yüksek fiyatlar, büyük kar marjları yok. İnsanlar tükettikçe, bu sistemi de büyütüyor; çünkü insanlar beslenmek zorunda, giyinmek zorunda. Dolayısıyla sokak ekonomisi, küresel iniş çıkışlardan doğrudan etkilenmiyor. Dünyanın giderek kültürel bir çoraklaşmaya maruz kaldığı şu dönemde, ancak geçmişten gelen bir medeniyet birikimi ve geleceğe ilişkin bir medeniyet tasavvuru olan toplumlar özgünlüklerini koruyabilirler. Bunu başaramayanlar ise milyarları bulan insan toplulukları arasında kaybolup gideceklerdir. Biz hem kadim bir medeniyet birikimine sahip, hem de güçlü medeniyet tasavvurumuzu hala kaybetmemiş bir milletiz. Medeniyetimizin devamı için teknolojinin imkânlarını kullanmalıyız.

SOKAK EKONOMİSİ VE KENT KİMLİĞİNE KATKISI

Bu bağlamda güzide ilimiz Giresun’umuz Gazi Caddesi’ndeki sokak satıcılarımıza efektif kullanışlı kaliteli bu stantların büyüme modeli kent kimliğine uygun bir şekilde tasarladığım bu hizmeti hayata geçirmekten Dr. Öğretim Üyesi Osman Sirkeci ile bir ilke imza atamaktan ve hayata geçirmekten son derece mutluyum. İnanıyorum diğer illerimizde de bu örnek projemiz hayata geçirilecektir. Projemiz ortakları olan ve bize büyük destek veren Giresun Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Feridun Tekin, Malta Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Dekanı Prof. Bezinna, Hindistan Seyyar Satıcılar Birliği Yöneticisi Shri Ram ve Anuradha Singh, Giresun Belediye Başkanımız Kerim Aksu ve Zabıta Müdürlüğü ekipleri, TAVAK Başkanımız Prof. Dr. Faruk Şen ile çalışmalarımızı destekleyen STK’lara teşekkür ediyoruz.”

Konuyla ilgili Dr. Osman Sirkeci tarafından kıtalararası boyutlara taşınmış olan çalışmanın ve Nepal’den Sierra Leone’ye kadar sendikalar, dernekler düzeyindeki katılım ile hem ilimiz hem de üniversitemizin küresel tanınırlığına da büyük katkılar sağlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?