Yıldırım KİREZ
Yıldırım KİREZ
yildirim_kirez@giresungundem.com
GİRESUN  İLİ TOPRAKLARI YERLEŞİMDEN YOKSUN .!
  • 0
  • 897
  • 19 Ekim 2022 Çarşamba
  • +
  • -

Kirazın anavatanı, fındığın başkenti yeşil ile mavinin buluştuğu, yaylalarının başında taç olduğu , derelerinin çağlan aktığı  3000 yıllık kadim yerleşim yeri yurdumuz Giresun ili.
İl özel idaresi son zamanlarda atıl boş adına kayıtlı arsa , arazilerin bir kısmını satışa cıkarması üzerine ilimizde devlet malı şatışının yersiz olduğuna dair söylentiler gündemi meşgul etmektedir.
Türk toplum yapısı gereği oba mahalle kültüründe iç içe yaşamaya alışmış bir toplum. Kırşehir’e bir akrabamın cenazesine gitmiştim. Uçsuz bucaksız hafif mehilli araziler ;, yerleşim yeri köyler çukur , iki tepe arasında bitişik bir arada ilkel meskenler. Şaşkınlığımın ardından sorduğumda su cukurlarda , ova rüzgar , soğuğundan korunmak için bu şekilde köyler yerleşim yerleri kurulmuş olduğunu söylediler.
Oysa günümüzde inşaat tekniklerinin sınır tanımadığı bu çağda il özel idarelerinin planlı , yerleşim alanları  üretip düzenli yapılaşmayı , özendirmesi , ön ayak olması gerekir.
Giresun il özel idaresi arsa satışları konusunda eleştirilmek yerine ilin muhtelif alanlarında  e 18 uygulaması kapsamında  1000 m2 lik yolu suyu elektiriği kanalizasyonu olan imar parselleri oluşturarak halkın ihtiyacına sunması gerekir.
Bu çalışma ile köy  mahalle kasabalarda düzenli yapılaşma ,  iyi yaşam koşulları oluşmakla , yapıların emlak değeri , gayrı menkul değeri , ipotek gösterilerek kredi kullanma hakkı  doğacak , şehir trafiği yoğunluğu azalacak en önemlisi , yeni yetişen nesiller doğa ile iç içe , temiz hava çağdaş ortamda yetişeçektir.
Giresun ili genelinde yaylaçılık kültürü nedeni ile yaylalarda dahi cok yüklü miktarda yoğun yapılaşma olmasına rağmen tapusu , gayrı menkul değeri olmayan atıl yatırımlar çığ gibi büyümekte , elektrik , su , inşaat kaçak emlak vergisi alınmayan , atıl yatırımlar ili , ilçesi , köyü , mahallesi ,  haline gelmiştir.
Bu nedenlerle il özel idaresi arazi planlaması , arsa üretip makul fiyatlarla halkın ihtiyaçına sunmakta geç kalmış olmasına karşın  bu çalışmaları ivedilikle hazırlayıp , bu sayede il insanının ihtiyacı halinde arazisinin tamamını satıp topraksız büyük şehirlere işçiliğe gitmek yerine arazisinin yola parelel 3 parselinden 1 tanesini makul fiyata değerlendirerek toprağından kopmayıp, doğduğu büyüdüğü topraklarda yaşamına kimseye muhtaç olmadan devam edecektir.
Köy mahalle kadim hayvan yollarının kadastroda işlenmiş gözükür olmasına rağmen , mevçut kullanılan oto yolların kadastro kayıtlarında gözükür dahi  olmaması , tarım alanı gözükmesi ayrı bir eksiklik , araç yoluna gelen ağaçların dahi arazi sahibi izni olmadan budanmasının mülkiyet hakkı ihlali olduğu ilimizde yapılması gereken çok işimiz olduğu ortada dururken, ilk çalışmada açımasız yersiz eleştirilerle göz korkutup şehrin geleceği köreltilmekte, büyük şehirlerin yararlandığı  bu imkanlardan ilimiz insanlarının faydalanması engellenerek ilimiz günden güne kasaba haline getirilmektedir.
Bu gün Çevre Şehirçilik bakanı Murat Kurum’un ilk evim . Arsam kampanyası kapsamında ülke genelinde 1 milyon adet arsanın 2000 adedinin Giresun ili  için tahsisi yönünde çalışmaların başlamış olması da ayrı bir müjde , haklı talebimizin vücut bulmuş hali olarak gündeme gelmiş bir müjde dir.
Giresun il genel meclisi üyelerinin 10 yıllık il şehir imar planlaması yapıp bu doğrultuda çalışması gerekirken meclis başkanı Ahmet ŞAHİN’in  harita kadastro mühendisi olması ilimiz adına bir kazanım imkandır. Bu bağlamda arsa satışını eleştirmek yerine arsa üreterek ilimiz halkına imkan hizmet konusunda gerekli talep , destek ,
İle ilin vizyon projeleri haline getirilmelidir.
Giresun ili halkının bu çalışmalar ihtiyaçı , talebi hakkıdır. Bu talebimiz bir tohum .
bitmezse toprak utansın. Hedefe varmayan talebimiz utansın ,Hey garip mağrur ilimin insanı, talebinde ısrarcı ol  sen .
Çatlarsan,  oy verdiğiniz halde  yanınızda durmayıp sizi kurda kuşa yem eden idareçi yöneticileriniz utansın!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM